zondag 14 april 2013

Internet fysiotherapie, contradictio in terminis!


Gisteravond kwam het revalidatiecentrum 'het Roessingh' in het nieuws met een nieuwe ontwikkeling: fysiotherapie over het internet. Nu ben ik een absolute voorstander van het gebruik van ICT om ons leven te vergemakkelijken en te verbeteren. Maar fysiotherapie over internet kan helemaal niet. Het is een contradictio in terminis, een rond vierkantje zeg maar. Ik zal uitleggen waarom en ook duidelijk maken wat het gevaar van deze ontwikkeling is. 

Fysiotherapie helpt mensen bij het verhelpen van lichamelijke klachten. Om dit te kunnen doen moet de behandeling aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het essentieel dat de patiënt weet wat er met zijn of haar lijf  aan de hand is. Tevens moet de patient weten wat er wel en niet aan oefeningen en activiteiten gedaan moet worden. En tenslotte, en hier ligt mijn punt, moet de patient de oefeningen goed uitvoeren.

De fysiotherapeut heeft hier een belangrijke rol als coach en gever van feedback. Om deze feedback te kunnen geven moet de therapeut waarnemen (zien, voelen of horen) wat de patient doet en vooral hoe de patient het doet. De huidige software beschikt nog niet over die mogelijkheid. De programma's zijn er op gericht de patient oefeningen aan te bieden en er voor te zorgen dat de patient de oefeningen ook doet. Een oplettende lezer zal hier begrijpen dat het om de gedragsaspecten van de behandeling gaat: de patient kwantitatief aan het bewegen krijgen en houden. Daar is op zich niets mis mee. Er zijn momenteel verschillende psychologische behandelvormen via internetprogramma's in de markt, met aanzienlijke succespercentages. Mensen begeleiden gedrag te veranderen kan blijkbaar goed via internet. Het is echter geen vervanging voor fysiotherapie. Dit is een ontwikkeling waarvan ik het gevaar voor de fysiotherapie niet genoeg kan benadrukken.

De laatste decennia heeft het psychologische aspect een steeds grotere stem gekregen binnen de fysiotherapie. Daar is op zich niets mis mee omdat de pychologie een belangrijke rol speelt bij het stimuleren en motiveren van patienten. We mogen daarmee echter  niet het fysieke aspect uit het oog verliezen. En dat is helaas wat er wel gebeurt.

Er is wereldwijd en ook in Nederland een trend zichtbaar waarin de fysiotherapie 'verpsychologiseert'. Het accent ligt bij het veranderen van gedrag, niet bij de vraag op welke wijze de patient zou moeten bewegen, of zich gedragen. De patient moet eenvoudigweg meer gaan doen. Men denkt niet verder na over de kwaliteit van de activiteiten. Zo hebben ook de ontwikkelaars van het betreffende softwareprogramma er blijkbaar niet bij stil gestaan dat de patient ook feedback nodig heeft op de uitvoering van de oefeningen. Dit is niet te ondervangen met aan de patient gerichte informatie. Informatie van de patient naar de therapeut is hierbij onontbeerlijk om te kunnen vaststellen of bewegingen goed worden uitgevoerd.

Het gegeven dat dit kan, dat er programma's door fysiotherapeuten worden ontwikkeld, die fysiotherapie over internet worden genoemd en waarbij er geen aandacht is voor de kwaliteit van het fysieke baart mij ernstig zorgen. Het is namelijk een teken dat de fysiotherapie wordt uitgehold. De kracht van fysiotherapie ligt in de kwaliteit van het fysieke. Neem dat weg en er blijft niets over. Wil de fysiotherapie blijven voortbestaan dan zal het zich moeten profileren via haar kracht: kennis van het fysieke. Als de fysiotherapie dat verloochent, heeft ze haar langste tijd gehad.

Jan-Paul van Wingerden

2 opmerkingen:

  1. Beste Jan-Paul,

    Je schetst een beeld dat online fysiotherapie of fysiotherapie via het internet een vervanging gaat worden voor de huidige fysiotherapie. Dit is echter niet zo.

    Ik werk met www.mijnfysioonline.nl (dit platform kwam tijdens de uitzending ook meerdere malen in beeld) wat als TOEVOEGING wordt ingezet NAAST de behandelingen in de praktijk.

    Online fysiotherapie kun je inzetten als extra tool om je patiënt beter te kunnen helpen en te kunnen coachen op afstand maar niet om ze buiten de deur te houden.

    Vergelijk het met dat je net een cursus gedaan hebt (bijv. Medical Taping) dan is het toch ook niet zo dat je al je patiënten gaat tapen en alleen nog maar gaat tapen? Dan kun je dat toch selectief inzetten?

    Met vriendelijke groet,
    Rob van den Dobbelsteen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Rob,
      Het gaat me niet zozeer om het programma. Zoals ik in het stukje schrijf ben ik ook een voorstander van programma's die het aspect van gedrags-veranderingen ondersteunen. De grote trend in de paramedische wereld is echter dat het accent steeds meer op de gedragskant komt te liggen en dat de fysieke kant achterblijft. Dit is de keerzijde van deze ontwikkeling en dit is een gevaar voor de fysiotherapie. In het item op TV werd letterlijk gesproken over fysiotherapie via internet en dat is het echt niet. Als er echter zo naar wordt gekeken doe je de fysiotherapie te kort.

      Verwijderen