dinsdag 23 oktober 2012

Beroemd, bekend, berucht?


Afgelopen weekend schreef Thomas van Luyn een mooi stukje in het zaterdag magazine van de Volkskrant over de relativiteit van bekend zijn. Een van zijn punten was dat bekendheid zich vaak beperkt tot een kleine groep. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor organisaties. In het Spine & Joint Centre begaan we met regelmaat van de klok de fout te denken dat iedereen ons kent. Niets is minder waar. Naast de mensen die wij behandeld hebben zijn wij slechts bekend bij een beperkt aantal fysiotherapeuten, huisartsen, specialisten en account managers van verzekeraars. De rest van Nederland kent ons niet of nauwelijks. En bij die mensen waarbij wij wel bekend zijn is het beeld niet altijd florissant. Zo wordt nog steeds gedacht dat wij een commerciële op winst beluste instelling zijn. Of dat wij patiënten op succeskans selecteren. En dan zijn er ook nog de mensen die ons beschuldigen van kwakzalverij. Ja, die zijn er helaas ook nog steeds.
Ik kan het niet laten hier toch even wat zaken recht te zetten:
Wij zijn als regulier poliklinisch revalidatiecentrum een stichting met een zogenaamde WTZi (Wet Toelating Zorginstellingen) erkenning. Dus niks commercieel. En het is een illusie te denken dat je op voorhand patiënten kunt selecteren op succeskans. Nog steeds breken we onze tanden op patiënten die aanvankelijk een eitje leken terwijl potentieel complexe patiënten als een zonnetje gaan. Begrijpt u het?
Hoe we dan aan onze resultaten komen? In de eerste plaats passen we moderne wetenschappelijke (!) kennis toe. Daarnaast is de belangrijkste factor dat wij zelf geen genoegen nemen met minder en alles in het werk stellen om een voor de patiënt goed resultaat te bewerkstelligen. Dat betekent hard werken, scherp nadenken en kritisch kijken naar elkaars handelen. Vooral dat laatste is binnen de zorg ongebruikelijk en voor mijn collega’s vaak wennen. Deze werkwijze werpt wel zijn vruchten af. Zo graag zou ik eens met minister Schippers een boom op zetten over deze constructieve wijze van kwaliteitsbewaking.
Helaas zijn wij niet zo beroemd dat die mogelijkheid zeer waarschijnlijk is. Jammer, we zouden mooie dingen kunnen doen. Eerst maar eens meer bekendheid krijgen in Nederland. Gewoon, voor die patiënten die al jarenlang lopen te tobben met hun nek, rug of bekken……  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten