maandag 15 oktober 2012

Scoliose


Wervelkolommen zijn krom. Als je van de zijkant kijkt dan staat de nek hol, de borstwervelkolom bol, de lage rug hol en tenslotte het bekken (heiligbeen) weer bol. Die krommingen horen in de wervelkolom te zitten. Ze zorgen er mede voor dat de wervelkolom wat kan veren.
Er bestaan ook zijdelingse krommingen in de wervelkolom. Die kun je van achter of van voor zien. De wervelkolom wijkt dan naar links of rechts en dan weer terug. Hoewel wervelkolommen ook in dat vlak nooit helemaal recht zijn, hoort deze zijdelingse kromming niet te groot te zijn. Is er wel een flinke kromming dan speken we van scoliose.
De medische wereld vindt het moeilijk een verklaring te geven voor het ontstaan van een scoliose. Het vreemde is dat ze er dan wel moeilijke woorden aan gaan geven: idiopathische scoliose betekent eigenlijk: ik zie die kromming, maar heb geen flauw idee waardoor die ontstaan is. Dat zelfde doen we bij kinderen met zo’n kromming: een juveniele idiopathische scoliose betekent dat je een zijdelingse kromming bij een kind ziet en geen flauw idee hebt hoe die daar komt.
Op zich is dat niet zo erg. Het wordt vervelend als er allerlei behandelingen op worden ingezet, variƫrend van oefeningen tot korsetten of zelfs operaties. Dit snap ik niet. Hoe kun je iets behandelen als je niet weet waar het door komt? Deze behandelingen zijn dus eigenlijk symptoombestrijding: wat krom is recht maken zonder verder naar enige oorzaak te kijken.

In het Spine & Joint Centre behandelen we mensen met rugklachten. Een grote groep heeft niet zozeer rugklachten, maar meer klachten van het laatste stukje van de rug, het bekken. Dat zijn dan bekkenklachten. Vaak zien we bij deze patiĆ«nten ook zo’n zijdelingse kromming van de wervelkolom. Dit varieert van een beetje scheef tot meer dan 45 graden (ik overdrijf niet). Het viel ons op dat naarmate het bekken steviger werd de kromming verminderde. Daarom zijn we wat beter naar die krommingen gaan kijken. Het blijkt dat de onderste kromming eigenlijk altijd afwijkt van de kant van de klachten aan het bekken. Het lijkt dus alsof mensen de pijnlijke kant van het bekken willen vermijden en daarom zichzelf scheef trekken. Als het bekken beter belastbaar wordt komt het lichaam meer in balans en vermindert de kromming. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het fenomeen scoliose, ook bij kinderen. We zouden dit graag verder onderzoeken maar het blijkt in de praktijk heel lastig om voldoende mensen met een scoliose bij elkaar te krijgen. Mocht iemand een mogelijkheid kennen of hier aan mee willen werken: Graag! Neem contact met ons op. Het wordt tijd dat we de oorzaak van scoliose en waarom onze behandeling hierbij effectief kan zijn beter gaan begrijpen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten