maandag 26 november 2012

Rollator blues


Een rollator is zo'n beetje het slechtste hulpmiddel dat ooit is bedacht. Er is een kleine groep mensen die echt baat heeft bij een rollator. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren. Er is echter een veel grotere groep mensen die hun rollator beter kan laten staan. Dat zijn alle mensen die hun rollator gebruiken omdat ze niet goed rechtop kunnen staan. Niet goed rechtop kunnen staan is onprettig. U kent vast het gevoel van het werken aan een te laag aanrechtblad of bureau: al snel wordt het ongemakkelijk en na een tijdje zelfs vervelend voor de rug. Dit komt omdat de rug niet gemaakt is voor die tussen-houding: je rug wil of helemaal rechtop, of op vier pootjes ondersteund worden. Een simpele oplossing is dan ook om met de hand op het betreffende aanrecht of bureaublad te steunen. Het staat gelijk een stuk prettiger en meer ontspannen. Een aanrechtblad kun je echter niet meenemen als je een stukje wil lopen. Een rekje voorzien van luchtbandjes echter wel! Zo gaan vele mensen die moeite hebben met rechtop staan, gesteund met een rollator door het leven. 
Wat daar verkeerd aan is, is dat niemand zich afvraagt waarom al die mensen eigenlijk voorover staan. Het kan gebeuren dat mensen voorover staan omdat hun rug echt een probleem heeft. Veel (oude) mensen hebben echter niet echt een probleem aan hun rug, maar zitten een groot deel van de dag in een stoel. Door die houding gaat de rug een beetje krom staan. Dat gevoel wanneer je voorover gebukt gewerkt hebt (tuin wieden of vloer dweilen) en weer rechtop wil gaan staan. Dan heeft de rug even nodig om weer helemaal rechtop te komen. Bij mensen die lang achtereen in een stoel zitten is dat effect nog sterker: als ze gaan staan lukt het ze niet op goed overeind te komen. Oplossing: steuntje eronder! Door het steunen op de rollator blijft de rug echter in die gebogen stand staan. Het probleem hierbij is dat de rug zo niet actief kan worden ingezet bij het lopen en steeds meer begint te wennen aan deze houding. Bent u eenmaal aan de rollator dan komt u daar zo nooit meer vanaf!
Hoe zou het dan wel moeten? Mensen zouden, binnen hun mogelijkheden, zoveel mogelijk gestimuleerd moeten worden om weer goed rechtop te gaan staan. Hiertoe moet de normale kromming van de rug (lordose) hersteld worden. Hoe natuurlijker deze kroming hoe beter iemand goed rechtop kan staan en lopen. Een rollator is dan helemaal niet nodig! Misschien slecht voor de economie, maar beter voor de patient en onze zorgverzekeringspolis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten