dinsdag 6 november 2012

Shit happens.....


Moet u daar ook altijd zo om lachen, die home video’s? Kindertjes op driewielertjes die van een heuveltje afrijden, pardoes tegen de bumper van een auto. Of van de schommel op hun kin en dan een koprol voorover. In de meeste gevallen lijkt dit goed af te lopen. Lijkt!

In het Spine & Joint Centre zien wij met regelmaat mensen van middelbare leeftijd met pijn aan hun lijf die zonder duidelijke aanwijzing is ontstaan. Soms geven mensen zelfs aan dat de klachten zijn ontstaan ‘na de hernia operatie’. Dat op zich is al vreemd omdat herniaties van een tussenwervelschijf eigenlijk nooit spontaan ontstaan maar óf na een ernstig ongeval óf, wat het meest voorkomt, pas na een langere periode van problemen aan de rug. Het is op zijn zachtst gezegd vreemd dat mensen in die voorgaande periode niets van pijn, stijfheid of ongemak bemerkt hebben.
Het is opmerkelijk hoe vaak mensen maar weinig gevoel en/of affiniteit met hun lijf hebben. ‘Mijn lijf is mijn vervoermiddel in het dagelijks leven en het moet doen wat ik wil. Als dat niet lukt ga ik er mee naar de garage (dokter) voor een reparatie’ lijken veel mensen te denken.
Gelukkig voor die mensen zijn lijven zeer flexibel en kan het ongelooflijk veel opvangen en compenseren. Rond de middelbare leeftijd gaan herstelprocessen echter trager verlopen en dan hoeft er niet veel te gebeuren voordat het lijf decompenseert en er klachten ontstaan. Zomaar spontaan, of na een verhoudingsgewijs klein voorval.
Merken we er daarvoor dan helemaal niets van? Jazeker wel. Wat te denken van mensen die hun hele leven al ‘korte’ spieren hebben? Of mensen die altijd maar moe zijn of spierpijn hebben? Mensen die zich slecht kunnen concentreren of slechte leerprestaties hebben. Mensen die ‘clumsy’ zijn en altijd struikelen over hun benen of van alles omgooien. Ja voor al deze symptomen kunnen ook andere oorzaken zijn. Maar dan is het zaak om uit te zoeken welke verbanden er te vinden zijn. Is iemand zijn leven lang al onhandig of is dat veranderd sinds die onhandige val bij het skiën? Is iemand altijd al verstrooid geweest, is dat sinds er op het werk veel spanning is of is dat sinds de aanrijding?
Dit alles geldt zeker ook voor kinderen. Juist kinderen kunnen fysiek zeer veel opvangen en zullen niet snel klagen. Maar als sporten opeens veel slechter gaat, schoolprestaties afnemen. Uw kind klaagt over vermoeidheid of spierpijn is het toch zaak om even terug te denken aan die ene blooper. Wat hebben we gelachen, maar misschien moeten we er toch even naar laten kijken. Al is het maar voor later. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten